Cukinia faszerowana

                                                                                                           kuchniatozamalo.blogspot.com

Prosta i smaczna przekąska na ciepło na imprezy domowe. Latem przygotowujemy ją na grillu a zimą w piekarniku. Faszerowana cukinia z sosem czosnkowym. Smaczna i aromatyczna dzięki tymiankowi i rozmarynowi.

Składniki
- 2 cukinie lub kabaczki średniej wielkości,
- 1 duży pomidor,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kiełbasy śląskie,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1 mały jogurt typu greckiego lub naturalny,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, suszony tymianek, suszone rozmaryn, papryka słodka i ostra.

Cukinie kroimy wzdłuż, łyżeczką drążymy środek tworząc łódeczki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, 1 ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę kiełbasę i wydrążone pozostałości z cukinii również pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku ziołami, paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Pomidora i fetę kroimy w kostkę. Dodajemy do usmażonej masy. Nakładamy farsz na łódeczki z cukinii. Wkładamy do piekarnika lub owijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Pieczemy około 30-40 min. w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Mieszamy.
Wyciągamy z piekarnika faszerowane cukinie, podajemy polane sosem czosnkowym lub jak kto lubi ketchupem.

Lekkie danie na każdą okazję.
Polecamy!!!


Komentarze

Popularne posty