Ciasteczka orzechowe z powidłami śliwkowymi
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Kolejne ciasteczka zainspirowane przepisami na mojewypieki,com, z naszymi małymi modyfikacjami. Zamiast mielonych orzechów, całego smaku dodaje tutaj masło orzechowe, które wraz z powidłami śliwkowymi tworzy cudowny duet. Jest to propozycja nie tylko na czas Świąt, ze względu na krótki czas przygotowania, można po ten przepis sięgać zawsze, gdy nasza rodzinka ma ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
( na około 32 ciasteczka)
- 100g miękkiego masła,
- 150g masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 120g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 1 jajko,
- 190g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 słoika powideł śliwkowych.
Masło wraz masłem orzechowym i cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajko oraz olejek waniliowy i krótko ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i delikatnie ucieramy mikserem, krótko tylko do połączenia składników. Ciasto umieszczamy na ok. 1h w lodówce. Schłodzone ciasto formujemy w kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dosyć sporych odległościach od siebie. W każdej kuleczce robimy kciukiem wgłębienie, które wypełniamy małą ilością powideł śliwkowych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni, na około 7-8 minut. Ciasteczka należy wyciągnąć, jeśli są delikatnie zarumienione i odstawić na metalowej kratce do wystygnięcia.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz