Zapiekane roladki schabowe

                                                                                                        kuchnniatozamalo.blogspot.com

Zapiekany roladki schabowe nadziewane szynką i serem camembert pod pierzynką z pieczarek i mozzarelli, podane z pure ziemniaczanym i ćwikłą z chrzanem. Czegóż chcieć więcej. Masa smaku i masa kalorii, ale watro czasem zgrzeszyć.

Składniki
dla 4 osób
- 4 plastry schabu,
- 4 plastry szynki,
- 1 ser camembert,
- 2 duże cebule,
- 25 dag pieczarek,
- 1 czerwona papryka opcjonalnie,
- 1 ziemniaków,
- 1 kg buraków,
- 1 łyżka chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mleka lub śmietany,
- sól, pieprz, cukier, ocet.


Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy. na każdym kotlecie układamy plasterek szynki i 1/4 sera camembert.


Zwijamy ciasno w roladki.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojone w dużą kostkę cebule.
Na cebuli układamy roladki.
Pieczarki kroimy w plasterki. mieszamy z majonezem i wykładamy na roladki. Całość posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Możemy po bokach poukładać czerwoną paprykę.



Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 h w 180 stopniach.


Buraki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy łyżeczkę octu oraz chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy z masłem i mlekiem na pure.


Układamy na talerzu grzechu warte danie. 

Naprawdę warto spróbować. Z kieliszkiem wina może stać się daniem na szczególne okazje.






Komentarze

Popularne posty